Nedir bu Urban Sketchers?

İspanyol asıllı gazeteci Gabriel Campaniro’nun 2007 yılında başlattığı bir proje. Campanaro tanıdığı çizim yapan kişileri bir blog oluşturmaya davet edince bir grup insan bu blog üzerinden çizdikleri ile hikaye anlatmaya başlar.
Urban Sketchers’lar “See the World, One Drawing at a Time.” mottosu ile hareket ediyorlar. Blogları da zamanla görünürlük kazanınca dünyanın her yerinden binlerce takipçi toplarlar.

çizim sketch watercolor günlük blog y

Peki Urban Sketchers’lar ne yapıyor?
Graphic dairy adını verdiklerini defterlere yaptıkları çizimleri paylaşıyorlar. Bu çizimler hayal ürünü değil. Gördüklerini çiziyorlar. Kafeleri, yaşadıkları sokakları, evlerinin penceresinden gördükleri manzarayı, yatak odalarını, yedikleri yemekleri, seyahat ettikleri şehirleri çizen binlerce insan. Campaniro projenin odağını bulundukları yerden başlatmış.
‘Always on location, not from photos or memory’

Bugün Urban Sketchers binlerce kişinin takip ettiği ve dünyanın her yerine yayılan büyük bir topluluk.
Urban Sketchers Portugal, Urban Sketchers France, Urban Sketcher Singapore şeklinde bir çok blog var. Hatta şehirlere bile ayrılmış durumda. Bloglarda yaptıkları çizimleri paylaşıyorlar ve en az ayda bir kere buluşarak hep birlikte çizim yapıyorlar.
Meraklısı için Urban Sketchers İstanbul da mevcut. Ama blogda son paylaşım 2015 yılında yapılmış.

Grup ayrıca her yıl başka bir ülkede gerçekleştirdikleri sempozyumlarla çeşitli konferanslar ve workshoplar gerçekleştiriyor. Önümüzdeki yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan International Urban Sketchers Symposium Porto’da olacak. Ben de bu etkinlikte çalışıyor olacağım.
çizim sketch watercolor günlük blog y
Eğer hikayeleri sadece sözcüklerle değil çizgilerle de takip etmeye hevesliyseniz burada çok hoş şeyler bulabilirsiniz.

Göz atmak için;

http://www.urbansketchers.org

(Fotoğraflar Tiago ile benim defterlerimden.)

Leave a Reply